Foto konkurs „Arhitektura Zrenjanina kroz objektiv”

Društvo arhitekata Zrenjanina (DAZ) sa ponosom najavljuje foto konkurs „Arhitektura Zrenjanina kroz objektiv”, koji će biti održan u okviru programa „Dani arhitekture 2024”. Ovaj konkurs je namenjen svim ljubiteljima fotografije, bilo da ste profesionalac, amater ili jednostavno neko ko voli da kroz objektiv istražuje lepotu sveta oko sebe.

>> Predavanje na temu arhtektonske fotografije održaće se u subotu 14.9. u Izložbenom salonu Kulturnog Centra sa početkom u 19h. Predavanje će održati naš kolega Stevan Šušak. <<

Tematski okvir konkursa

Gradovi su poput knjiga koje pričaju priče o prošlim vremenima, a Zrenjanin je jedinstvena knjiga ispisana kroz arhitektonsku lepotu. Svaki detalj, svaki ugao, svetlost i senka predstavljaju deo ove priče. Vaš zadatak je da kroz fotografije uhvatite te trenutke i podelite svoj pogled na grad.

Ove godine, fokus je na sledećim temama:

  • Senke i odrazi – Prikažite kako svetlost i senka stvaraju dinamične slike arhitekture Zrenjanina.
  • Osnovni geometrijski oblici kao elementi čistih arhitektonskih formi – Pronađite i zabeležite jednostavnu estetiku kroz primenu čistih geometrijskih oblika i ravnih linija.

Cilj konkursa

Cilj ovog konkursa je da pokaže kako građena sredina komunicira sa svojim okruženjem kroz igru svetlosti i senke, kao i da otkrije primere parole „Manje je više” u arhitektonskom kontekstu. Želimo da zajedno istražimo kako primena čistih geometrijskih oblika i ravnih linija može doprineti jednostavnoj, a moćnoj estetici.

Uslovi konkursa

  • Konkurs je otvoren za sve ljubitelje fotografije
  • Kandidat popunjava prijavu preuzetu sa internet stranice konkursa i prilažu je kao deo sadržaja konkursnog rada
  • Svi kandidati šalju dve fotografije, u digitalnoj formi.
  • Fotografije mogu biti crno-bele ili u boji
  • Fotografije u prijavnom formularu označiti prema uputstvu u sadržaju konkursnog rada.
  • Popunjen formular prijave zajedno sa fotografijama poslati u digitalnoj formi na adresu [email protected] 
  • Po predaji dokumentacije u digitalnoj formi dobićete mejl o potvrdi prispeća dokumentacije

Sadržaj konkursnog rada

  • Prijavni formular sa popunjenom tabelom sa jasno naznačenim rednim brojem svake fotografije, nazivom svake fotografije i godinom izrade
  • 2 fotografije formata .jpg / .tiff, rezolucije, 3000px po dužoj strani

Članove žirija čine:

  • Relja Ivanić, arhitekta i arhitektonski fotograf
  • Alen Popov, fotograf
  • Pavle Tabaroši, fotograf

Datumi:

  • Otvaranje konkursa 1.9.2024.
  • Predavanje o arhitektonskoj fotografiji: 14.9.2024. KCZR, Izložbeni salon, 19h
  • Zatvaranje konkursa: 1.10.2024.
  • Objava rezultata: 14.10.2024. KCZR, Izložbeni salon, 19h
  • Izložba nagrađenih radova 1.11-15.11.2024.

Nagrade:

  1. 15.000 dinara
  2. 10.000 dinara
  3. 5.000 dinara

Pridružite nam se i pokažite kako vi vidite Arhitekturu Zrenjanina – Zrenjanin grad sa pričom koju vredi ispričati.

obrazac za prijavu nalazi se na hiperlinku ispod:

Više o žiriju

Relja Ivanić je istaknuti arhitektonski fotograf, konsultant i suosnivač platforme SuperProstor. Studije je 2011. Godine završio na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, nakon čega je rešio da se posveti arhitektonskoj fotografiji. Kroz svoj rad je vrlo brzo uspeo da nametne šta je standard prikazivanja arhitekture i da se pozicionira kao pionir arhitektonske fotografije u Srbiji. Više puta je bio član žirija za različite stručne manifestacije, kako u Srbiji, tako i internacionalno. Autor je fotografija čitavog niza samostalnih izložbi o modernističkih objektima u Srbiji. Njegovi klijenti, pored arhitekata, su investitori, izvođači, veliki proizvođači u građevinskoj industriji, kao i ustanove kulture, institucije i državna preduzeća. Nakon preko 1000 fotografisanja i prilike da sa svojim klijentima detaljno razgovara o procesima izvođenja njihovih projekata, od 2022. Godine zajedno sa Kostom Mijićem pokreće platformu SuperProstor, sa ciljem da olakša profesionalcima i investitorima s kime i s čijim proizvodima mogu raditi na svojim projektima.

Alen Popov, paralelno sa završetkom studija na Učiteljskom fakultetu (2003) počinje bavljenje fotografijom, na početku eksperimentišući tehnikom i žanrovima, ubrzo se opredeljuje za dokumentarnu fotografiju. Kurs novinarske fotografije završava 2009. godine u organizaciji Imre Sabo. Kasnije, 2010. godine počinje da se bavi stock fotografijom. Učesnik raznih foto konkursa u Srbiji i inostranstvu.

Pavle Taboroši rođen je 3.1.1983. godine u Zrenjaninu. Osnovne studije upisuje na Učiteljskom fakultetu u Beogradu gde diplomira 2013. godine gde stiče zvanje profesor razredne nastave. Već u srednjoj školi počinje da se bavi fotografijom, a nakon fakulteta nastavlja da se profesionalno bavi fotografijom i stručno usavršava. Autor je više grupnih i samostalnih umetničkih, putopisnih izložbi iz Kirgistana i sa Maršalskih ostrva. Master studije završava 2022. godine na Akademiji Umetnosti u Beogradu na modulu fotografija i kamera.